Szukaj

TEN Skład i Działanie

TEN Skład i Działanie

► rozcieńczalnik

aqua (Water) - woda stanowi podstawę wszystkich produktów

► kondycjonery

Stearamidopropyl Dimethylamine – naturalny, pozyskiwany z oleju rzepakowego, zastępuje silikon, działa antystatycznie i odżywczo; kondycjonuje, pielęgnuje, ułatwia rozczesywanie włosów na sucho i mokro, nadaje jedwabistości i miękkości

Behentrimonium Chloride - substancja kondycjonująca i antystatyczna, nadaje jedwabistości, wygładza, ułatwia rozczesywanie włosów na sucho i mokro, sprawia, że są bardzo miękkie w dotyku, łatwo się spłukuje, wykazuje działanie konserwujące i niwelujące rozwój drobnoustrojów, ma słabe własności pianotwórcze, działanie wyłącznie pielęgnujące

PVP – polimer; nawilża, zmiękcza, wygładza włosy i skórę głowy, zapobiega elektryzowaniu, tworzy na powierzchni włosów hydrofilowy film, który nadaje połysk i ułatwia układanie

Quaternium-80 - substancja kondycjonująca włosy; ułatwia rozczesywanie, zapobiega plątaniu, nadaje połysk; jest antystatyczna - zapobiega elektryzowaniu się włosów, chroni kolor

Hydroxypropyl Starch Phosphate - pochodna skrobi; działanie stabilizujące emulsję, nadaje odpowiedniej konsystencji, lekkości i puszystości, ma własności myjące, nawilżające, zmniejsza odczucie tłustości

► emulgator / substancja konsystencjotwórcza

Cetearyl Alcohol - alkohol cetylo-stearylowy; nadaje odpowiedniej konsystencji, pełni funkcję emulgatora, czyli ułatwia połączenie 2 niemieszających się ze sobą w normalnych warunkach substancji - tu wody i oleju, dzięki temu powstaje emulsja o białym zabarwieniu

► emolienty

Isopropyl Myristate - myristynian izopropanolu; bardzo lekki emolient, olejek zaliczany do ciekłych wosków, bardzo dobrze rozprowadza się na włosach nie dając tłustego odczucia, wspomaga nawilżanie włosów i skóry głowy, wygładza włosy uzupełniając mikrouszkodzenia, zmniejsza tłustość produktu, jest suchy w odczuciu i nie daje tłustości, co jest bardzo ważne w przypadku TEN produktów

Glycerin - gliceryna roślinna; nawilża włosy i skórę głowy, silnie wygładza, wnika w warstwę rogową naskórka

Ethylhexylglycerin – etyloheksylogliceryna; substancja silnie nawilżająca, działa antybakteryjnie i redukuje drobnoustroje, wzmacnia działanie konserwantu, choć sama nie jest sklasyfikowana jako konserwant

CBD - olejek z konopii siewnych, jedynych dozwolonych do użytku kosmetycznego - siewne, nie indyjskie :)), wybitnie regeneruje skórę głowy, wspomaga nawilżenie, wygładza powierzchnię włosów, wypełnia ubytki, ułatwia rozczesywanie, zawiera kwasy wielonienasycone z grupy NNKT, które biorą udział w procesach biochemicznych, w tym redukują stany zapalne

Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil - olejek ze słodkich migdałów, regeneruje włosy i skórę głowy, wygładza, ułatwia rozczesywanie, redukuje podrażnienia, swędzenia i pieczenie, nadaje miękkości i elastyczności, redukuje kruchość i podatność na zniszczenia

Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil - olej jojoba, wybitnie wygładza włosy, szybko się rozprowadza, nawilża, ułatwia rozczesywanie, wspomaga pielęgnację skóry głowy, idealny do masażu

Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil - olej z nasion słonecznika; bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głównie kwasu linolowego oraz witaminy E, wspomaga nawilżanie skóry i włosów, regeneruje, wygładza mikrouszkodzenia, pielęgnuje, nadaje miękkości i gładkości, szybko się wchłania

Olus Oil - olej roślinny; składa się głównie z trójglicerydów, nawilża, wygładza skórę i włosy, ułatwia rozczesywanie, wypełniania mikrouszkodzenia, dzięki czemu włosy odzyskują naturalny blask

Cocos Nucifera (Coconut) Oil - olej kokosowy; szczególnie polecany do włosów suchych, zniszczonych, po zabiegach fryzjerskich; ekspresowo odżywia, nawilża, regeneruje i wygładza włosy, nadaje miękkości, elastyczności i przywraca blask wypełniając mikrouszkodzenia

Linum Usitatissimum Seed Oil - olej lniany; regeneruje suche i zniszczone włosy, dostarcza cennych witamin i kwasów tłuszczowych, przywraca zdrowy wygląd i blask

Persea Gratissima (Avocado) Oil - olej z awokado, tzw. olej 7 witamin; wspomaga odżywianie, natłuszczanie i nawilżanie, przywraca połysk; dzięki olejowaniu włosy szybciej rosną, stają się silne, przestają wypadać, są gładkie i jedwabiste; olej dba również o kolor włosów, zapobiegając ich płowieniu

Argania Spinosa Kernel Oil - olejek arganowy; zapewnia włosom pielęgnację i nawilżenie, przeznaczony szczególnie dla włosów łamliwych, przesuszonych i słabych; działa regenerująco, przywraca włosom piękny, zdrowy wygląd, działa naprawczo; zapobiega rozdwajaniu się końcówek i nadmiernej suchości włosów, przeciwdziała puszeniu się włosów; nakładany bezpośrednio na skórę wspomaga walkę z łupieżem i utrzymuje właściwe nawilżenie

Macadamia Ternifolia Seed Oil - olejek makadamia to jeden z najbardziej odżywczych olejków; polecany przede wszystkim do pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych, średnioporowatych, łamliwych i osłabionych; świetnie sprawdza się do włosów kręconych; zapobiega uszkodzeniom i chroni przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych; szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej otoczki; nawilża, odżywia, wzmacnia i regeneruje. Stałe stosowanie reguluje pracę gruczołów łojowych, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu przetłuszczaniu się włosów; stymuluje mikrokrążenie skóry głowy pobudzając mieszki do wzrostu nowych kosmyków; działa łagodząco na podrażnienia skórne; chroni włosy przed szkodliwym działaniem słońca i utratą wody, regeneruje niewielkie uszkodzenia w ich strukturze; włosy są aksamitnie gładkie, miękkie i elastyczne, ułatwia rozczesywanie i sprawia, że włosy są mniej łamliwe i kruche, regeneruje końcówki

Olea Europaea Fruit Oil - oliwa z oliwek jest jednym z najważniejszych źródeł skwalenu; znakomicie kondycjonuje włosy, nawilża i nadaje połysk; zawiera witaminy i przeciwutleniacze, chroni przed niekorzystnymi czynnikami; pielęgnuje skórę głowy, szczególnie podrażnioną i z łupieżem.

► olejki eteryczne - składniki aktywne

Aniba Rosaeodora (Rosewood) Wood Oil - olejek eteryczny z drzewa różanego; zwiera przede wszystkim geraniol; doskonały do pielęgnacji cery wrażliwej, działa ściągająco na naczynia włosowate, łagodzi zapalenie mieszków włosowych, działa kojąco, tonizująco i odświeżająco, uprzyjemnia stosowanie kosmetyku, przeznaczony do każdego rodzaju skóry i włosów, działa odprężająco

Pelargonium Graveolens Oil - olejek geraniowy; redukuje stany depresyjne i napięcia nerwowe, odświeża skórę głowy, wspomaga działanie antyseptyczne i antyłupieżowo, pobudza krążenie, stymuluje porost nowych włosów i ogranicza ich wypadanie, wspomaga działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, relaksuje dzięki właściwościom aromaterapeutycznym

Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil - olejek eteryczny ze słodkiej pomarańczy; główny składnik to limonen klasyfikowany jako substancja o właściwościach słabo alergizujących; działa artomaterapeutycznie, rozluźniająco na napięte mięśnie, korzystnie wpływa na cerę szczególnie suchą i wrażliwą, oczyszcza skórę głowy, wspomaga działanie antyseptyczne, wzmacniające i pobudzające

Eucalyptus Globulus Leaf Oil - olejek eukaliptusowy z liści eukaliptusa; działa rozgrzewająco i pobudzająco, może powodować lekkie zaczerwienienie; pobudza mechanizmy odpornościowe, wspomaga działanie antybakteryjne i regenerujące bardzo podrażnionej skóry, odkaża, dezodoruje

Melaleuca Alternifolia (Tee Tree) Leaf Oil - olejek z drzewa herbacianego; posiada bardzo silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwzapalne i stymulujące układ odpornościowy; wykazuje działanie antyseptyczne, tonizuje i odświeża skórę

Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil - olejek eteryczny z lawendy; głównym składnikiem olejku jest linalol, który może powodować podrażnienia, ale jednocześnie olejek pełni funkcję aromaterapeutyczną; wykazuje działanie uspokajające, relaksujące, antyseptyczne; przyspiesza regenerację naskórka, może powodować lekkie, krótkotrwałe pieczenie skóry; wspomaga szybką regenerację i odświeża skórę głowy, tonizuje, stymuluje wzrost włosów i ogranicza wypadanie

Mentha Viridis (Spearmint) Leaf Oil - olejek eteryczny z liści mięty zielonej; stosowany głównie jako środek odkażający, uspokajający; powoduje lekkie uczucie chłodzenia, tonizuje skórę głowy, uprzyjemnia pielęgnację i stosowanie kosmetyku

► ekstrakty roślinne

w TEN Produktach występują ekstrakty 13 ziół

Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract - ekstrakt z kwiatów rumianku; idealny dla skóry wrażliwej, działa przeciwzapalnie i oczyszczająco; przeznaczony szczególnie do skóry tłustej, wrażliwej oraz włosów tłustych i z łupieżem

Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract - ekstrakt z liści rozmarynu; oczyszcza, tonizuje, wspomaga działanie antybakteryjne, działa pobudzająco; stosowany przy przemęczeniu, polecany dla osób borykających się z łupieżem i łysieniem

Citrus Limon (Lemon) Peel Extract - ekstrakt ze skórki cytryny; odświeża, tonizuje skórę głowy, sprawia, że włosy są mniej podatne na przetłuszczanie; głównym składnikiem jest limonen, który jest inhibitorem wolnych rodników; olejek cytrynowy jest bardzo efektywny w pielęgnacji skóry tłustej, eliminuje nadmiar sebum i zaskórników

Naturalna terapia olejkami eterycznymi ze skórki cytryny przyniosła znaczące korzyści na polu farmaceutyczno-dermatologicznym. Udowodniono ich bakteriostatyczne i bakteriobójcze właściwości przeciwko wielu patogennym bakteriom. Bakteriobójcze działanie jest zwiększone w sytuacji, gdy połączymy olejek cytrynowy z innymi olejkami, jak tymiankowy czy bergamotowy.

Arnica Montana Flower Extract - ekstrakt z kwiatów arniki; działa antyseptycznie i ściągająco, dzięki obecności soli mineralnych stymuluje i odżywia skórę; flawonoidy działają ochronnie na włosy; arnika może być skutecznie wykorzystywana na tłuste włosy oraz skórę (regulacja wydzielania sebum), zapobiega też wypadaniu włosów

Aloe Barbadensis Leaf Juice - ekstrakt z liści aloesu; posiada wybitne właściwości nawilżające, odżywcze, regenerujące, oczyszczające włosy i skórę głowy, antyseptyczny, wspomaga hamowanie wypadania włosów; polecany do włosów przetłuszczających się

Lamium Album Extract - ekstrakt z jasnoty; działa tonizująco i ściągająco, ma własności przeciwzapalne i antyseptyczne, może być wykorzystywany do oczyszczania skóry tłustej, przeciwdziała objawom łupieżu

Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract - ekstrakt z liści szałwii; w kosmetyce stosowana jest głównie do szamponów i lotionów do włosów tłustych; w połączeniu z innymi składnikami wykorzystuje się ją także w produktach do kąpieli, a także w produktach na trądzik.

Pinus Sylvestris Bud Extract - ekstrakt z szyszek sosny; dzięki flawonoidom, olejkowi eterycznemu i alkoholom monoterpenowym wykorzystywany jest w preparatach przeciwtrądzikowych i przeciwłupieżowych; posiada właściwości rozgrzewające, rozkurczające i bakteriobójcze

Nastutium Officinale Extract - ekstrakt z rukwi wodnej; znany medykom greckim i rzymskim jako remedium na wypadanie włosów oraz substancja wzmacniająca ich wzrost. Tego powodu jest dziś używana jako surowiec działający na skórę głowy. Sok z rośliny stosuje się w przypadku dermatoz i trądziku. Ekstrakt posiada właściwości wzmacniające i regenerujące naskórek, może być wykorzystany w kosmetykach do skóry tłustej i włosów przetłuszczających się. Ze względu na regulowanie nawilżenia powierzchniowego skóry, składnik jest wprowadzany do produktów do kąpieli i kosmetyków do pielęgnacji twarzy.

Arcticum Majus Root Extract - ekstrakt z korzenia łopianu; sukces medyczny odniósł już w starożytności. Korzenie rośliny były szeroko wykorzystywane wewnętrznie jako diuretyk, środek napotny i oczyszczający, pomagający usunąć z organizmu szkodliwe substancje. Łopian jest silnym środkiem bakteriobójczym przeciwko szczepowi Staphylococcus. Uzyskane dobre wyniki w leczeniu trądziku, czyraczności i niektórych odmian egzemy, potwierdzają właściwości antyseptyczne łopianu. Z tego też powodu łopian jest wprowadzany do kosmetyków do pielęgnacji twarzy, włosów z tendencją do przetłuszczania się oraz do produktów do kąpieli.

Hedera Helix (Ivy) Extract - ekstrakt z bluszczu; obecne w nim flawonoidy działają ochronnie na włosy; Hederyna oraz Hederina posiadają właściwości ściągające i udrażniające; właściwości napinające sprawiają, że są wykorzystywane w kosmetykach do demakijażu do cery tłustej oraz w produktach do włosów przetłuszczających się

Calendula Officinalis Flower Extract - ekstrakt z kwiatów nagietka; oferuje nieskończoną ilość zastosowań na polu kosmetyczno-dermatologicznym; posiada delikatne właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne. Zalecany jest w preparatach przeciwtrądzikowych, produktach do włosów przetłuszczających się, a także w pastach do zębów i płynach do płukania ust. Obecność oligoelementów czyni go cenionym surowcem w produktach do włosów słabych. Nagietek jest wprowadzany do kosmetyków przywracających żywotność skórze i włosom uszkodzonym przez czynniki zewnętrzne (słońce, morska woda). Nawilża i chroni najbardziej wrażliwe części.

Tropaeolum Majus Flower Extract - ekstrakt z nasturcji; wykorzystywany w kosmetyce ze względu na stymulację cebulek włosowych i zapobieganiu wypadaniu włosów; działa odżywczo i nawilżająco. Stosowany jest też w mleczkach do ciała i płynach do kąpieli, dając ciału efekt orzeźwienia. Środek przenikający, który daje skórze nawilżenie bez zmieniania jej struktury powierzchniowej.

► witaminy - składniki aktywne

Tocopherol - naturalna witamina E; odżywia skórę głowy, wspomaga mikrocyrkulację, przedłuża trwałość produktu, chroni oleje przed przedwczesnym starzeniem się; na skórę działa przeciwstarzeniowo, regenerująco, zapobiega uszkadzaniu komórek i powstawaniu stanów zapalnych; wzmacnia barierę naskórkową, poprawia ukrwienie, nawilża i utrudnia wnikanie substancji obcych; regeneruje włosy, poprawia ukrwienie i koloryt skóry, zapobiega podrażnieniom

Tocopheryl Acetate - octan witaminy E; substancja kondycjonująca włosy, zapobiega podrażnieniom, poprawia ukrwienie, nawilża, ogranicza powstawanie stanów zapalnych oraz wypadanie włosów, pobudza porost nowych

► konserwanty

W TEN Produktach znajdziesz tylko konserwanty najbezpieczniejsze dla włosów

Phenoxyethanol – fenoksyetanol; substancja pochodzenia syntetycznego o bardzo dobrych własnościach konserwujących - szczególnie na bakterie gram dodatnie i gram ujemne, posiada kwiatowy zapach

Sodium Benzoate - sól sodowa kwasu benzoesowego; konserwant jakości spożywczej, jeden z najbezpieczniejszych konserwantów, polecany szczególnie w produktach przeciwłupieżowych, nie jest głównym konserwantem w TEN produktach, ale wykazywany jest w składzie ekstraktów roślinnych, które stosujemy

Potassium Sorbate - sól potasowa kwasu sorbowego; konserwant często stosowny w żywności, zaliczany do najbezpieczniejszych konserwantów, nie jest to głównym konserwantem, w TEN produktach, ale wykazywany jest w składzie ekstraktów roślinnych, które stosujemy

► regulator pH

Citric Acid - kwas cytrynowy; substancja odpowiedzialna za regulowanie pH. W produktach do włosów zalecane jest niskie pH, by łuski włosów lepiej się domykały. Daje to lśniących i błyszczących włosów.

► alergeny

Citronellol, Limonene, Linalool, Geraniol - substancje sklasyfikowane jako alergeny, występujące w olejkach eterycznych

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt